RSS 

 

فروش طرح توجیهی ، طرح اشتغالزایی ، راه اندازی طرح پرورش گانودرما

Image result for ‫قارچ گانودرما‬‎

 

 

 

گانودرما لوسیدوم

قارچ گانودرما یکی از قارچ های بسیار ارزشمند جهان است که در درمان سرطان استفاده می شود.این قارچ در طبیعت کمیاب است و به همین دلیل متخصصان همواره به دنبال راهی برای تولید آن بوده اند. قارچ دارویی گانودرما علاوه بر درمان سرطان در بیماری های مربوط به سیستم ایمنی و بعضی از بیماری های خاص مانند آلرژی و فشار خون استفاده می شود. این قارچ در کنار روش های درمان رایج سرطان مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی موجب تسکین درد، طول عمر بیشتر و بهبود کیفیت زندگی بیماران می شود.

 

قارچ گانودرما لوسیدوم یکی از قارچهای بسیار ارزشمند جهان بوده که دارای کلاهک به رنگ های قرمز، قرمز مایل به قهوهای و زرد روشن یافت شده است. این قارچ به منظور اهداف دارویی در کشورهای خاور دور خصوصأ ژاپن، چین وکره استفاده میگردد. شایان توجه است که تولید جهانی قارچها‌ی خوراکی غالبا به چینی‌ها اختصاص داشته که حجمی بالغ بر %۶۴ کل تولید را شامل می‌شود. چینی‌ها هم بصورت تولید کننده مهم و هم بصورت مصرف کننده مهم هر دو نوع قارچ دارویی و خوراکی در آمده‌اند.

گذشته از این، چین بزرگترین تولید کننده قارچ‌ دارویی غیر خوراکی می‌باشد. روی هم رفته، آمار تولید جهانی قارچ‌های خوراکی و دارویی در سال ۱۹۹۷ به حدود ۱۰۶ × ۶ تن با ارزشی معادل ۱۴ میلیون دلار آمریکا افزایش یافته است. این قارچ در طبیعت کمیاب بوده جمع آوری آن از طبیعت جهت استفاده تجاری کافی نمیباشد، لذا تولید آن توسط متخصصین توصیه شده است. از ۲۰سال گذشته تحقیقات جدی روی خواص دارویی آن در دنیا شروع شده است. این قارچ و گونه های مربوط به آن از نظر کاربرد در زمینه درمان قدمت طولانی داشته وتاریخ آن حداقل به ۴۰۰۰ سال قبل بر میگردد.

میوه و میسلیوم این قارچ حاوی استروئید، لاکتون، آلکالوئید، پلیساکارید، تری ترپن و پروتئین هستند که اثرات دارویی آنها به اثبات رسیده است. گروه مهم در بین این ترکیبات پلیساکاریدها هستند که خواص ضد سرطانی آن ها بسیار مورد توجه است. از جمله خواص دارویی این قارچ بسیار ارزشمند میتوان به درمان سرطان معده، هپاتیت A،B وC ، نفریتیس، آرتروز، دردهای عصبی، بیخوابی، برونشیت، آسم، زخم معده، فشار خون، کلسترول بالا وخصوصآ اشاره نمود.

محصولات دارویی حاصل از این قارچ به صورت شربت، قرص، کپسول، آمپول و تنتور در بازارهای جهانی وجود دارد . مراحل حفظ میسلیوم, تولید اسپاون ومیوه این قارچ ارزشمند توسط مریم توانا, دانشجوی کارشناسی ارشد گروه باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد زیر نظر دکتر مجید عزیزی, دانشیار و عضو هیأت علمی گروه باغبانی و با همکاری اعضای هیات علمی گروه زیست فناوری قارچهای صنعتی-دارویی جهاد دانشگاهی مشهد (پژوهشکده اقبال) انجام گردید. یکی از اهداف این طرح ، استفاده از محصولات فرعی صنایع غذایی و ضایعات کشاورزی ( خاک اره، کاه و کلش غلات و غیره ) در جهت تولید این قارچ بود. بر اساس بررسیهای صورت گرفته تا کنون گزارشی از تولید این قارچ در ایران روی در مجامع علمی ارائه نشده است.

امید است در آینده با بررسی جوانب تولید این قارچ شاهد خودکفایی در تولید آن، درمان بیماریهای صعب العلاج و ایجاد اشتغالزایی در کشور باشیم و باعرضه بهینه آن، بتوان گام مهمی در صنعت داروسازی و تأمین نیاز دارویی کشور برداشت.

 

 

اثرات آنتی اکسیدانی پودر “قارچ گانودرما لوسیدوم” در سوسیس بررسی شد

قارچ گانودرما لوسیدوم با خواص درمانی مانند قابلیت کنترل قند خون بالا و فشار خون بالا، تقویت سیستم ایمنی بدن و همچنین اثرات آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی است که می‌تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در محصولات گوشتی فرآوری شده مورد استفاده قرار گیرد.

به گزارش ایسنا، روناک قبادی دانشجوی کارشناسی ارشد رشته بهداشت و کنترل مواد غذایی در پایان نامه خود با عنوان “بررسی اثرات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی عصاره و پودر قارچ گانودرما لوسیدوم در سوسیس” به بررسی این موضوع پرداخت.

 

امروزه با توجه به خطرات موجود در استفاده از نگهدارنده‌های مصنوعی از جمله در محصولات گوشتی، کاربرد نگهدارنده‌های طبیعی افزایش یافته است.

 

مطابق این پژوهش، قارچ گانودرما لوسیدوم یک قارچ شناخته شده با خواص درمانی مانند قابلیت کنترل قند خون بالا و فشار خون بالا، تقویت سیستم ایمنی بدن و همچنین اثرات آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی است که می‌تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در محصولات گوشتی فرآوری شده مورد استفاده قرار گیرد.

 

در این مطالعه همچنین تاثیر عصاره آبی و هیدروالکلی و پودر قارچ گانودرما لوسیدوم به تنهایی و همراه با نیتریت سدیم بر میزان اکسیداسیون چربی، تغییرات جمعیت میکروبی سوسیس و خواص حسی سوسیس در مدت ۴۵ روز نگهداری در دمای ۴ درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت.

 

گروه‌های سوسیس مورد بررسی شامل:

 

۱- گروه N: سوسیس حاوی ۱۲۰ppm  نیتریت ۲- گروه .P: سوسیس حاوی ۱% پودر قارچ. ۳- گروه W: سوسیس حاوی %۵/۰ عصاره آبی قارچ. ۴- گروه E: سوسیس حاوی %۲/۰ عصاره هیدروالکلی قارچ. ۵- گروه NP: سوسیس حاوی۸۰ ppm نیتریت و %۵/۰ پودر قارچ. ۶- گروه NW: سوسیس حاوی ppm80 نیتریت و ۱۰۰ppm عصاره آبی قارچ بود، در تحلیل داده‌ها از نرم افزار IBM statistic SPSS 22.0 استفاده شد.

 

با توجه به نتایج به دست آمده نمونه‌های NP و W کمترین میزان PV و TBA را نشان دادند. در تمام نمونه شمارش کلی میکروبی در طول مدت اصلی نگهداری از حد تعیین شده توسط سازمان ملی استاندارد ایران کمتر بود.

 

همچنین در هیچ کدام از نمونه رشد باکتری‌های کلی فرم، S.aureus و C.perfringens  مشاهده نشد. آزمون ارزیابی حسی نشان داد که نمونه‌های W و NW از لحاظ پذیرش کلی بیشترین نزدیکی را به نمونه N داشتند.

 

آزمون حذف رادیکال آزاد DPPH، بیانگر قابلیت عصاره‌های آبی و هیدروالکلی قارچ گانودرما لوسیدوم در حذف رادیکال‌های آزاد است.

 

نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که قارچ گانودرما لوسیدوم دارای قابلیت استفاده به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در فرآورده‌های گوشتی جهت کاهش خطرات استفاده از نگهدارنده‌های صنعتی است.

 

گانودرما لوسیدوم در کشورهای مختلف تولید می شود، امروزه مردم استقبال بی نظیری در استفاده از محصولات تهیه شده از گانودرما لوسیدوم دارند. محصولاتی مانند مکمل های غذایی، نوشیدنی ها، محصولات آرایشی – بهداشتی و محصولات دارویی از این دسته هستند.

در کره انواع چای، کپسول های عصاره گانودرما، محصولات مراقبت از پوست تولید می شود. در فیلیپین علاوه بر موراد ذکر شده قهوه، محصولات دارویی و بهداشتی مانند شامپو و خمیردندان تهیه می شود. در کشورهایی مانند هند و هنگ کنگ پودر میسیلیوم، کپسول اسانس گانودرما و روغن های درمانی تولید می شود.

به طور کلی در اغلب کشورها، انواع چای و قهوه، محصولات آرایشی و بهداشتی، کپسول های پلی ساکاریدی و درمانی و پودر میسیلیوم تولید می گردد.

 

قارچ گانودرما لوسیدوم (Ganoderma Lucidum (Fr.) Karst) یک گونه از شاخه Basidiomycetes، متعلق به راسته Aphyllophorales و از خانوادهPloyporaceae می­باشد. یکی از قارچ­های بسیار ارزشمند جهان بوده که دارای کلاهک به رنگ های قرمز، قرمز مایل به قهوه­ای و زرد روشن یافت شده­است (شکل ۴). این قارچ به منظور اهداف دارویی در کشورهای خاور دور خصوصأ ژاپن، چین وکره استفاده می­گردد. شایان توجه است که تولید جهانی قارچها‌ی خوراکی غالبا به چینی‌ها اختصاص داشته که حجمی بالغ بر %۶۴ کل تولید را شامل می‌شود. چینی‌ها هم بصورت تولید کننده مهم و هم بصورت مصرف کننده مهم هر دو نوع قارچ دارویی و خوراکی در آمده‌اند.

 

 

گذشته از این، چین بزرگترین تولید کننده قارچ‌ دارویی غیر خوراکی Ganoderma lucidum می‌باشد. تولید جهانی این قارچ در سال ۱۹۹۷ به ۴۳۰۰ تن رسید . روی هم رفته، آمار تولید جهانی قارچ‌های خوراکی و دارویی در سال ۱۹۹۷ به حدود ۱۰۶ × ۶ تن با ارزشی معادل ۱۴ میلیون دلار آمریکا افزایش یافته است (چانگ، b 1999). این قارچ در طبیعت کمیاب بوده جمع آوری آن از طبیعت جهت استفاده تجاری کافی نمی­باشد، لذا تولید آن توسط متخصصین توصیه شده ­است. از ۲۰سال گذشته تحقیقات جدی روی خواص دارویی آن در دنیا شروع شده است.

 

این قارچ و گونه­های مربوط به آن از نظر کاربرد در زمینه درمان قدمت طولانی داشته وتاریخ آن حداقل به ۴۰۰۰ سال قبل بر می­گردد. میوه و میسلیوم این قارچ حاوی استروئید، لاکتون، آلکالوئید، پلی­ساکارید، تری ترپن و پروتئین هستند که اثرات دارویی آنها به اثبات رسیده­است. گروه مهم در بین این ترکیبات پلی­ساکاریدها هستند که خواص ضد سرطانی آن ها بسیار مورد توجه است. از جمله خواص دارویی این قارچ بسیار ارزشمند می­توان به درمان سرطان معده، هپاتیت A،B وC ، نفریتیس، آرتروز، دردهای عصبی، بیخوابی، برونشیت، آسم، زخم معده، فشار خون، کلسترول بالا وخصوصآ اشاره نمود. محصولات دارویی حاصل از این قارچ به صورت شربت، قرص، کپسول، آمپول و تنتور در بازارهای جهانی وجود دارد .

 

 

مراحل حفظ میسلیوم, تولید اسپاون ومیوه این قارچ ارزشمند توسط خانم مریم توانا, دانشجوی کارشناسی ارشد گروه باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد زیر نظر جناب آقای دکتر مجید عزیزی, دانشیار و عضو هیأت علمی گروه باغبانی و با همکاری اعضای هیات علمی گروه زیست فناوری قارچهای صنعتی-دارویی جهاد دانشگاهی مشهد (پژوهشکده اقبال) انجام گردید( شکل ۱ تا ۴). یکی از اهداف این طرح ، استفاده از محصولات فرعی صنایع غذایی و ضایعات کشاورزی ( خاک اره، کاه و کلش غلات و غیره ) در جهت تولید این قارچ بود. بر اساس بررسی­های صورت گرفته تا کنون گزارشی از تولید این قارچ در ایران روی در مجامع علمی ارائه نشده است. امید است در آینده با بررسی جوانب تولید این قارچ شاهد خودکفایی در تولید آن، درمان بیماری­های صعب العلاج و ایجاد اشتغال­زایی در کشور باشیم و باعرضه بهینه آن، بتوان گام مهمی در صنعت داروسازی و تأمین نیاز دارویی کشور برداشت.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *